Sunday, April 4, 2010

KHITAN MENURUT ISLAM

tradisi yang telah lama dilaksanakan semenjak zaman Baginda Nabi Ibrahim a.s lagi . Dan ada pula yang mengatakan ianya merupakan tradisi masyarakat Arab sebelum Islam lagi , dan tok mudim yang terkenal di era-sebelum Islam itu bernama “ Ummu Anmar “ ~ sebagaimana menurut catatan Imam Al-Bukhari (rh) di dalam sahihnya . Tradisi ini terus dilaksanakan apabila datangnya Baginda Rasulullah s.a.w dan diakui pula oleh Islam sebagai salah-satu tuntutan agama .


HUKUM MENGENAI KHITAN :

Tuntutan mengenai khitan ini jelas disebutkan sendiri oleh Baginda Rasulullah s.a.w melalui hadisnya :
Ertinya : Dari Abu Hurairah r.a tatkala beliau meriwayatkan hadis mengenai 5 tuntutan fitrah iaitu : (1)- Bersunat (khitan) , (2)- Menucukur @ Membuang bulu-bulu di sekitar kemaluan , (3)- Mengerat kuku , (4)- Mencabut @ Membuang bulu-bulu ketiak , dan (5) – Mengerat @ Mengemaskan misai ~ Hadis Sahih diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari rh & Imam Muslim rh .

Khitan ini merupakan salah-satu daripada “ Sunan Al-Fitrah “ ( Tuntutan Fitrah Semulajadi Seseorang Manusia ) , samalah dengan tuntutan bersugi ( memberus gigi ) , memotong kuku , memotong bulu di bahagian kemaluan & ketiak , mengemaskan misai, memelihara janggut, beristinjak ( membersihkan kemaluan daripada kekotoran najis ) , anggota-anggota pelipat di tubuh badan kita ( sendi-sendi ) dan memelihara rambut . ~ Lihat : USUL MU’ASYARAH AZ-ZAUJIYAH , ms207 , oleh Syeikh Muhd Ahmad Kan’an . Terbitan : Darul Basyair Al-Islamiah , Beirut.


Pendapat ulama’berbeza mengenai hukum khitan

MAZHAB IMAM ASY-SYAFI’E (RH)

- wajib bagi lelaki , mahupun perempuan yang beragama Islam .

- Dalilnya ialah Firman Allah Ta’ala yang mewajibkan umat Islam mengikuti contoh-teladan daripada Datuk Para Nabi a.s , iaitu Baginda Nabi Ibrahim a.s :

Ertinya : “ Kemudian Kami wahyukan kepada engkau (hendaklah) engkau mengikuti agama Ibrahim yang lurus , dan tidaklah dia ( Ibrahim ) itu daripada golongan musyrikin “ ~ Surah An-Nahl , Ayat 127 .
Ertinya : “ Buangkanlah rambutmu ( yang menjadi tanda kekafiranmu sebelum ini ) dan berkhitanlah ( bersunatlah ) “ ~ Hadis Sahih riwayat Imam Abu Daud rh di dalam sanadnya : Kitab At-Toharah : 352 & Musnad Imam Ahmad Bin Hanbal rh : Musnad Al-Makkiyin : 15 , 370 .

MAZHAB IMAM ABU HANIFAH (RH) & IMAM MALIK (RH ) :
- SUNAT , sama ada bagi lelaki ataupun perempuan yang beragama Islam

MAZHAB IMAM AHMAD BIN HANBAL (RH) :
- wajib ke atas lelaki muslim dan sunat serta merupakan satu kemuliaan bagi wanita muslimah.

HIKMAH KHITAN PADA PEREMPUAN

1. Khitan penting untuk kehidupan seksual wanita untuk mudah menerima rangsangan.
2. Khitan dapat membawa kesempurnaan agama, kerana ia disunnahkan.
3. Khitan adalah cara sihat yang memelihara seseorang dari pelbagai penyakit.
4. Khitan membawa kebersihan, keindahan, dan meluruskan syahwat

* tujuan khitan laki-laki ialah untuk menghilangkan najis yang terdapat dalam kulit penutup kepala zakar. Sedangkan tujuan khitan wanita ialah untuk menstabilkan syahwatnya, karena apabila wanita tidak dikhitan maka syahwatnya akan sangat besar." [Lihat Majmu’ Fatawa 21/114].

Majoriti Ulama ; wajib bagi lelaki dan sunat bagi perempuan
*Wallahu 'alam

No comments:

Post a Comment